General

1. Many primary, secondary, junior colleges schools, polytechnics and universities school already have guitar, violin and even piano classes. Do I or my child still need to attend lessons from a professional music teacher?

Ans: Schools and institutions normally conduct various music courses in large number of students in a class as an interest group or ensembles. Therefore the emphasis is not so much on individual techniques and musicality. A professional teacher provides much more in progressive and comprehensive development for the individuals with flexible time frames and optional examinations.

2. How can a good music education benefit me or my child?

Ans: A good music education equals to more opportunities. Besides joining music interest groups in schools/institutions to earn CCA points, students can also use the skills/certificates to enter music institutions like NAFA, LaSalle or foreign music universities. Of course the student may simply play music as a fulfilling hobby.

4. Are you registered with MOE?

Ans: Current MOE requires a school with 2 studios and above to be registered. As Jacobs Music is a consultant without studios this requirement not does apply. However our courses are alighted with ABRSM and Trinity guildhall exams which MOE recognizes the certificates awarded from these 2 examination boards.

5. Does Jacobs Music provide music examinations for students?

Ans: We do not provide examinations nor it's a requirement for student to be upgraded but we do help students to register with ABRSM and Trinity Guildhall examinations.

6. What happen if there's a fifth week in a month? Are there lessons?

Ans: Our rates are quoted on a monthly basis for 4 lessons. If there's a fifth week,  there is no lesson but additional lessons can always be arranged with the teacher at pro-rated fees.

Guitar

1. How young can my child start to learn guitar? How can they handle such a big instrument?

Ans: Children can start guitar lesson as young as 5 years old, we uses special books and small sized guitars to build their interest and develop their nimble fingers gradually for more advanced pieces.

2. Do I need to buy a guitar in order to learn?

Ans: Certainly! A student needs to practice regularly to realize results therefore owning an instrument is important. As there are many forms of guitars and sizes, we recommend that you let our teacher to advise you prior  purchase.

3. There are many types of guitar: acoustics, folk, bass in the market, why emphasis on classical guitar?

Ans: Classical guitar is highly recommended due to its comprehensive finger plucking techniques and progressive learning curve. The nylon strings fitted instrument is also easier for students to fret, execute barring and create interesting tones. Note reading and musicality are also advantages where the student thoroughly understands different rhythms and musical styles. With these skill students may eventually transit to other types of guitar easily.

4. Is vocal singing being taught during the guitar lessons?

Ans: There is no formal vocal training but we teach the student sing along with guitar accompaniment. Special teachers with vocal training abilities are also available.

5. Are girls suitable to learn the guitar?

Ans: True guitar playing is a gentle art focus on techniques not strength. Girls are totally capable of playing guitar as there are many lady concert guitarists around the world.

6. What kind of guitar teacher should I look for or start with?

Ans: A good teacher should be able to guide you with proper holding positions of the guitar, simple note reading, music rhythms. Playing technique involves single note melodies, different strumming/ plucking styles and solos. You will be safe with someone who possess a minimum Grade 5 or higher in guitar from a recognized music board (ABRSM/Trinity) or equivalent. Jacobs Music ensues all our teacher meet these criteria and much more for you to benefit from the learning experience.